odlicnaDa li treba decu terati na sport silom, odgovor je kompleksan jer postoji više faktora koji dovode do toga da li da roditelji teraju svoju decu na silu da se bavi sportom ili ne. Često se roditelji zavaraju pa pomisle, „on nije za sport nećemo ga ni terati“ – GREŠKA,  jer  postoji puno razloga zbog kojih dete neće na sport neki od njih su podsvesni i kada dolaze u situaciju da izaberu, oni idu lakšim putem – odbijaju. Ovaj metod je zastupljen kod dece koja se bave video igricama, oni ne žele da se umaraju jer  sprovode sportske aktivnosti kroz video igrice i na taj način njihov mozak trči sa likom iz igrice, vozi auto, radi tekvondo sa samo dva dugmića i na taj način njihov mozak postaje prezasićen za sličnim aktivnostima i ne želi da se bavi nikakvim dodatnim. Uloga roditelja je da to spreči, bez obzira na obaveze i da proba da dete na silu, dovede na sport i odovoji od video igrica, jer će na taj način dete pored fizičke aktivnosti ostvariti i socijalno-društvenu aktivnost, upoznati nove prijatelje, ostvariti nove telesne  mogućnosti koje će moći da koristi dalje kroz život.

U sledećih nekoliko slučajeva ćemo Vam opisati da li treba terati decu na silu ili ne.

U slučaju da dete ne želi da ide na sport jer je previše miran i stidljiv – treba ga terati

U slučaju kada dete previše igra igrice i zbog njih ne želi da ide – treba ga terati (i smanjiti igrice)

U slučaju da je dete agresivno i previše dominantno u odnosu na svoje vršnjake a odbija da ide jer zna da ga tamo čeka neko sa autoritetom koji je dominantniji od njega  – treba ga terati.

U slučaju da je dete pretrpano sportskim aktivnostima (plivanje, gimnastika, i drugo) – ne treba ga terati jer je efekat negativan u zdravstvenom i sportksom smislu.

U slučaju da je previše dobar đak, dobro dete, mirno i povučeno ali pametno i sposobno  – treba ga terati jer će mu se otvoriti nove sfere  za koje nije ni znao da postoje.

Devojčice danas treba terati, pogotovu na sport koji se bavi borilačkim veštinama jer ima daje samopouzdanje i znanje o samoodbrani koje im je u današnje vreme zbog društva u kome se nalazimo, nažalost neophodno.

Par saveta za roditelje!

Roditeljima se ne sviđa trener ili sport, u tom slučaju budite sigurni da malo dalje ima još novih sportskih mogućnosti za Vaše dete, žrtvujte se!

Ne stižete preko nedelje jer radite – probajte vikendom! Rešenje uvek postoji, nemojte da dete zbog Vas pati i da traži utehu u video igricama!

Deci koja ne žele da se bave sportom, roditelji trebaju da im budu glavna podrška, ne prepreka!

Bodrite decu koju ste silom odveli na sport!